• baktığımda internetin karpuz seçimiyle ilgili son derece gereksiz bilgiler yığını olduğunu gözlemliyorum. yok karpuzun üzerindeki çizgi sayısı çok fazla olmalıymış. yok karpuzun üzerindeki leke beyaz değil de sarı olmalıymış. yok düz değil de yamuk olmalıymış. bunlar yanlış şeyler değil aslında. ama takdir edileceği üzere onlarca karpuzun içinde leke ve çizgi sayılarını tek tek hesaplamak deli işi? belirteceğim yöntem sayesinde elenecek karpuzlara dikkat ettiğimizde bu bahsedilen kriterlere uyduğu da net olarak farkedilecektir.

    aslında bilinenin aksine karpuzun en iyisini seçmek için elimize almaya asla gerek yoktur. seçeriz ve satıcıya gösteririz, "şu," diye, evimize götürür, şakır şukur yeriz.

    bunun için bence öncelikle iyi bir markete gitmemiz gerekiyor. etrafta karpuz satan gurme market falan varsa doğru adres orasıdır. bunun nedeni, o pezevenklerin az ama seçe seçe öz karpuz getiriyor olması. bim'deki, migros'taki ya da mahalle manavındaki yüzlerce karpuzun arasından tek tük iyisini arayıp bulacağımıza üzerine üç kuruş para koyup garantiye gitmek, yirmibeş-otuz adet karpuz arasından iyisini seçmek daha doğru sonuç verecektir. velhasıl 70-80 lirayı çöpe atmıyoruz, 120-130 liraya adam gibi karpuz alıyoruz.

    burada ilk yapacağımız iş karpuzu şap şap ellemek değil, bakmak. karpuzların göt deliğindeki noktacıkları tarıyoruz. bu noktacık küçük olmalı. diğerlerine nazaran ne kadar küçükse o kadar iyidir. karpuzların göt deliğindeki noktacığı büyük olanların tamamını eliyoruz. bu yöntem alacağımız karpuzu üç, bilemedin dört adet karpuza eleyecektir. kalan büyük delikliler bizim ilgi alanımızda değil.

    bundan sonra yapacağımız iş sap kuruluğu testi. karpuzun sapı asla ama asla yeşil olmamalı. kurumuş olanını seçeceğiz.

    şimdi bu iki faktörü kullandıysak testten geçen karpuz ihtimali de maksimum bir ya da iki adet olacaktır. eğer daha da fazlasıysa o karpuzcunun adresi acil olarak benimle de paylaşılmalı.

    şimdi son kısma geçiyoruz.

    diyelim elemelerimizi yaptık ve elimizde iki adet favori karpuz kaldı. işte karpuzu sadece bu son eleme esnasında elleyeceğiz. yoksa öyle iyisini bulacağız diye mal gibi on-onbeş karpuz peşisıra ellenmez. karpuzların yattığı tezgahta yanına iki-üç şap şap vuruyoruz. burada tınk tınk tiz ve net bir ses varsa, o bizim karpuzumuz değildir. bizim karpuzumuzun sesi diğerine kıyasla daha kalın ve netlikten uzak olmalı. yani cam bir fanusa vurduğumuz zaman gelen ses gibi değil de sanki biraz daha sigara içmiş de ciğerleri dolu bir ses almalıyız.

    satıcıya işaret edip aldığımızda bu karpuzun üzerindeki leke beyaz değil sarıdır ve çizgileri diğerlerine nazaran daha sıktır. net.

  • babam sapı için kurumaya yüz tutmuş olanını seç demişti, öyle seçiyorum pişman etmiyor.