• en çok nar ekşisi yakışır ve domates asla konulmaz.

  • sir olly isterse michelin yıldızı alsın eğer salçalı ekşili acılı değilse sadece bulguru mundar etmiş olur.

  • çok geniş ve derin bir kap alalım. plastik olursa çok daha kullanışlı olur. biraz eğilip bükülebilmesi lazım. bunun içine bir paket ince bulgurun tam yarısını döküyoruz. kettle'da su kaynatalım. kaynayınca bulgurun üzerine dökeceğiz bunu. hassas davranalım. böyle bocalamadan... sanki çiçeğin toprağını hafif hafif sular gibi. karıştırmayacağız da kaşıkla falan. bazıları öyle yapar. tamamen yanlış bir mevzu. hafif hafif döküyoruz haşlak suyu. nemlendikçe nemleniyor. iki su bardağı oranında döksek yeterli. bulgurun tamamına nüfuz etmesi şart değil. suluyoruz ve derhal içinden çıkıp kabın üstünü ona uygun bir kapakla kapatıyoruz. üzerine bir bezle sarıyoruz bunu. mümkün mertebe hava almasın. içinde nemlenmiş bulgur hafif hafif pişsin öyle.

    burası böyle kalsın. şimdi bunun malzemesini hazırlayacağız.

    bir adet kıvırcığın çeyreğinden bi'tık fazlası. kıvırcığın dış yapraklarını kullanmakta fayda var. göbek marul ve normal marul çok serttir, yağı kıvırcık kadar iyi tutmaz. kıvırcıkta da en iyi yumuşak en dış kısım tutar. içeriye girdikçe dirilik arttığı için dıştaki katmanı seçmeliyiz. bu kısmı komple alalım dediğim oranda. ve her ne kadar yeşil sebzelerin bıçakla kesilmesi doğru olmasa da ince ince keselim. çok çok ince keseceğiz. bunu bir kaba koyuyoruz.

    kısıra kuru soğan koyulmaz. şaşırmış olmalısınız. juliet müthiş hanımefendi batılı bir insan. buradaki yanılgısını buna bağlıyorum. taze soğan koyacağız. bakın bu şu denli önemli. kısır eğer bir filmse, başrol oyuncusu aktör de bulgur ise, başrol oyuncusu aktris taze soğandır. miktar olarak kıvırcıktan daha az bile olsa taze soğanı olmayan kısırlarınızı insan niyetine karşımıza çıkarmayın lütfen. yani gerçekten yazıklar olsun. burada ipince doğrayacağız taze soğanları. ve kıvırcıkların üzerine atacağız. bu ikisini elimizle şöyle güzel bir harmanlayalım.

    şimdi iki adet orta boyun bi'tık üstü domatesi alıyoruz. kabuklarını soymazsanız şerefsizsiniz! kimisi kabuklu kabuklu atar öyle. ıyyy... domatesin kabuğu özellikle göt bölgesinde sorunu olanları daha da sıkıntılı yapar. hemeroidi olan bir insana işkence etmek istiyorsanız kısırındaki domatesin kabuğunu soymayın da önüne koyun. bu domatesleri güzelce soyup ince ince küp küp doğrayıp yine kıvırcık ve taz soğanın olduğu kaba atıyoruz. domatesin elinizden akan ve tahtaya kendini salan sularını da ilave etmeyi unutmayın. onlar çok değerli.

    ve son olarak maydonoz. ince ince kıyılacak ama rendeler gibi de değil. kıvırcıklara paralel bir yapı ortaya çıkarmaya çalışılmalı. bir demet maydonozun yarısı gerekli.

    şimdi bu dörtlü dışında sebze atmaya çalışan üzülerek söylüyorum ki işin geyiğindedir. kısırın sebzemsi malzemesi bu kadar. yok salatalıktır, yok dereotudur, yok taze nanedir, yok taze sarımsaktır falan yalan o işler. onları birazdan başka şekilde yapacağız.

    evet şimdi gelelim bulgura. biz bu sebze doğrama işini yapalı yirmi dakika falan oldu. haydi diyelim yarım saat. o sürede bulgur haşlanır. kapağı kaldırdık. şöyle bir elimizle havalandırdık. (eldiven takmak yasak) dipteki bulgurların küçük bir kısmı pişmemiş olabilir. sorun yok. iki yemek kaşığı domates salçasını koyalım. bir yemek kaşığı da biber salçası. bunu yediriyoruz. bulgurların her yerine nüfuzuna ediyor salça. koyu turuncu bir renk yakalayacağız. yaklaşık on dakikalık bir elle karıştırma yeterli.

    sebzelerimizi hazırladığımız kabı komple bulgurun içine döküyoruz. bir kez daha karıştıralım. elimizle kaldırıp kaldırıp atıyoruz. büyük bir leğen gibi bir şey burada çok işimize yarar. sağa sola dökülüyor çünkü. çok geniş bir kitleyle karşı karşıyayız. iyice harmanlıyoruz, hepsi birbirine geçiyor ve standart bir kısır görüntüsü almaya başlıyoruz.

    şimdi buraya kadar her şey mükemmel gitti. şimdi son noktayı koyacağız. ancak burada bir fikir ayrılığı var. bunu söyleyip o şekilde ilerlemek istiyorum.

    kimisi kısıra kornişon turşu koymayı uygun görüyor. açık söylemek gerekirse ben kısırı bu şekilde öğrenmedim. anadolu'da da bu şekilde olduğuna inanmıyorum. ancak turşulusunu da denedim. şu çok net ki inanılmaz güzel bir tat alıyorum. geleneksel tat almak isteyen turşusuz devam etsin, bu yöntemi denemek isteyen de tam bu noktada ince ince doğradığı kornişon turşuları kısırın içine ilave etsin.

    gelelim sosa.

    bir su bardağı zeytinyağı. bunu daha büyük bir su bardağına koyalım. limonlukta bir adet limon sıkıp onu da zeytinyağının içine ilave edelim. iki tatlı kaşığı tuzu da aynı karışıma. bir tatlı kaşığı karabiber. bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber. bir çay kaşığının ucuyla kimyon. 4 dişi sarımsak rendesi. iki tatlı kaşığı kuru nane. iki tatlı kaşığı da kekik. pekmezdir ekşidir falan yok. bardağı elimize alalım. tatlı kaşığıyla öküz gibi karıştırıyoruz. bok rengi gibi bir renk olacak. ama ışığa tuttuğunda parıl parıl parlayacak. o parıltıyı görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız. o parıltı sosu doğru yaptığınızın ışıltısıdır.

    bunu kısırın içine bocalıyoruz. kenarlarını güzelce sıyıralım bardağın. bir damlası ziyan olmasın. ve sonra elimizle iyice harmanlayalım. servis kasesinde masaya. yanında patates salatası, beyaz peynir, yeşil ve siyah zeytin, bol ekmek ve sınırsız çay.

    mis.

  • bendeki versiyonun tarifini vereyim. sonra da gidip yoksa ben olly miyim başlığını açarım, bir gün içinde iki yemek tarifi beni aşar, olly'e yakınsarım çünkü.

    evet, kuru soğanı minik ve küp küp kesiyoruz, kardeşim aşçı burda burnuaz doğrama falan derim ama anam öyle demiyordu, ben de tarifi anamdan öğrendim. bu şekil dinleyeceksiniz. ince, kısırlık bulgurla beraber genişçe bir kaba koyuyoruz. genelde ölçüyü 1 kişiye nerdeyse bir çay bardağı olarak belirliyoruz, ama biz çok yiyoruz ailecek, siz onu kendiniz şeyyapın. üzerine tuz serpip kaynamış suyu dökerek bekliyorsunuz.
    bir diğer tarafta taze soğan, maydonoz, salatalık isteğe göre az nane, marul, domates doğranıyor. bu sebze otgillerden diledğinizi çıkarabilirsiniz, anam domatesli yapıyor, ama bazı istekler üzerine domatessiz ve dereotlu yaptığım da oldu. ben yaparken genelde marul tercih etmiyorum, anam onu da koyuyor ama.
    bulgur şiştikten sonra zeytinyağı, biber salçası, domates salçası, tuz, isot, pul biber, bol kuru nane, ve bol limon suyu ile bi yoğuruyorum ben. en son sebzeleri ilave ediyor, bi kere de öyle karıştırıyorum. ben biraz juicy, salçalı, ekşi ve acı seviyorum kısırı, ama benim batı kısırı diye tabir ettiğim renksiz ve ekşi tada da okeyim. o kıvamı kendinize göre ayarlayın. en nihayetinde azıcık da nar ekşisi koyuyorum eğer evde gerçeği varsa.

    ayrıca sir olly'i burada düelloya davet ediyorum. kısır denince akıllara sade ve sadece juliet bacınız gelir.

  • isterseniz mikroskopla inceleyin asla renk farkına ulaşamazsınız. ayrıca dondraper bey haklı çiğ köfte mi bu yoğurayım yapılsın. kısır tane tane olur.

  • ağlattın:(

  • fyf'ye göre değil o işler, bu kız ağlar öyle ortamda. herkes karşısındakine bok atmalık saçma bir neden buluyor çünkü. ben olsam yaptığım çorbayı adamın kafasından aşağı boşaltırdım o sinirle ama fyfciğim çok narin yaa ^^

  • olly, sen kuru bulgurun üstüne salça boca etmemiş miydin geçen? ben halis mi görmüştüm?