• batı caddebostan yöresine ait enfes bir lezzet. uzun zamandır peşindeyim, çok tarif izledim, inceledim, çalıştım ve nihai raporumu hazırladım. 2022-2023 kış balık sezonundaki yaklaşımımı bu eksene eğmeyi planladım.

    burada önce balıkçımıza giderek sofradaki her kişi için bir adet levrek alacağız. bu çipura da olabilir, bence deniz alası da olabilir. balığımızı balıkçımıza, "full kılçıksız olsun," diyerek ayıklatıyoruz. burada aşçılık tatavaları yapmaya gerek yok. adamlar bu balıkları zaten on numara ayıklıyorlar. boşuna uğraşmayalım. kılçığını kafasını alıp derisine varana kadar yüzüyorlar. bunları yaptıralım, balığın etini tertemiz alalım ancak o kılçığı, deriyi, kafayı falan da ayrı bir torbada alalım. evimize gidelim hemen...

    şöyle küçük boy bir tencere buluyoruz hemen. balığın başını, derisini ve kılçığını bunun içine atıyoruz. üzerine üç dört bardak su. kaynasın. yemeğimizin suyu olacak bu. dümdüz çeşmeden doldurduğumuz suyu koyacağımıza bu suyu koyacağız.

    bu kaynayadursun, bakır tavamızı çekelim önümüze.en alta kabukları soyulup daire şeklinde kesilmiş bir adet pembe domatesi yayıyoruz. bunun üzerine önceden kaya tuzuyla bir miktar ovduğumuz balıklarımızı yatırıyoruz. iki adet taze soğanı altışar-yedişer santim boyutunda dilimleyerek tavanın muhtelif yerlerine diziyoruz. üzerine kişniş ve taze kekik. kenarlara iki adet defne yaprağı ve parmak ucuyla biberiye. çok hafif bir tuz daha gezdiriyoruz tepesine ve elbette ki pembe biber.

    patates kesinlikle koymuyoruz, çünkü batı caddebostan'da bizler böyle her yemeğin içine patates atıp doyurucu özellik barındırtan kimseler değiliz. bilginize.

    yemeğimizin üzerine ocaktan aldığımız balık suyumuzu bolca döküyoruz. üzerine bol miktarda organik zerdeçal basarak 15 dakika kadar orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. tencerenin kapağı kapalı olacak.

    şimdiden vrabo diyorum.