lotr ile karşılaştırılabilecek hiçbir fantastik eser veya evren yok.
lord of the rings'i özel kılan o yüzüğün serüveni değil. yüzük bir araç. okurken o araca binip dünyayı geziyorsun. filoloji, mitoloji ve tarih gibi disiplinlerden yararlanılarak ilmek ilmek inşa edilmiş bir dünya var orada. yüzük bahane.
got'u boklamıyorum bu arada. vaktiyle kitaplarını okumuştum, sürükleyici ve derinlikli bir eser. ancak lotr'nin karşısına çıkabilecek bir yapıt yok.
-
-
yooo yooo bu yapılmasın bak.
filologların bile oturup üzene methiyeler dizebileceği kendine has bir dili bile olan bir evren ile, kimin kimi kopardığının belli olmadığı entrika dolu bir kitap serisi.
şimdi burda kıyaslanan kitaplarsa hele, çok yazık diyorum sadece. sadece sillmarion bile tek başına tüm got evrenini tokatlar. lütfen, bu tartışmaya açık bir konu değil.
kaldı ki dizi / film kıyasına da girerseniz şahsen ben got tekrar bölümlerini açıp kendi hür irademle oturup izlemem fakat sene olmuş 2022, bugün tvde rastlasam oturur baştan sonra lotr izlerim. bu benim kişisel lotr sevdam sebebiyle de olabilir, fakat şöyle de bakılsın, 2022de hala tvlerde lotr yayınlanıyor, çünkü hala izleniyor.
böyle bir külliyatla, elim sende mantalitesiyle taht peşinde uçan dragonluları kıyaslamak da ne bileyim. saygısızlık sayıyorum biraz. şey gibi, satranç vs kızma birader. -
sean bean ne düşünüyor acaba bi de ona sormak lazım.
-
diziler içinde got'u övmek popülist, bu versusta got'u övmek antipopulist bir yaklaşım gibi geliyor bana. niye öyle geliyor bilmiyorum. sıçsa izlerim dediğiniz kişiler veya yönetmenler olmuştur. yani entrika, goy goy, ensest ne işledikleri çok önemli değil. adam o evrende başka birşeyi beğenmiş olabilir. kimseyi kırmadan, incitmeden konuşmalıyız. herkes hata yapar. allahla peygamberi kıyaslamak gibi son derece yersiz çıkışlarda bulunabilir. anlık şeyler bunlar. heves etmiş saçmalamış. hepinizi kucaklıyorum. şaka şaka. got'u yazan dingil 20 yıl önce blog yazarken bu tarz karşılaştırmalarda hiç şansım yok gibi bişey demişti. hayır aq kimse de sean bean ne düşünüyor acaba bi de ona sormak lazım dememiş.
-
öncelikle burada müslüman zımbolar derneği olarak kardeşin kardeşe, yeğenin halaya atladığı, ensest ilişkinin ejderha süslemesiyle övüldüğü, bu terbiye ve ahlak yoksunluğunu bizlere "taht oyunları" adı altında normalleştirerek sunan ve bunu öven herkesin cehennem ateşine bir odun daha koyulmasını talep ediyorum. evet belki hepimiz yanacağız ama bu şahıslar daha fazla yanmalı!11!1bir!1!
beni üzen 2. konu ise lord of the ring yerine "the lord of the rings" yazılmaması kadar bu muhteşem evrenin subzero ve serdar ortaç karması akyürüyen efendi ile kıyaslanması... yazık. çok yazık. koskoca evren, koskoca hikaye, öncesi ve sonrası olan, bir sürü ırkın doğuşuna tanıklık ettiğimiz ve tanrıların tanrısı eru'nun kıyaslandığı şeye bak. r'hllor amk, ışık tanrısı. sinirden kendimi sikicem yaaa.
bunu her zaman belirtmem ama bu saygısızlığı sonlandırma yetkisine sahip olduğumu bilmenizi isterim.
buyrunuz -
hanımefendi benim ikinci bi kılıç çekmeme gerek yok. o görseldeki kılıcın adı andurildir, narsilin parçalarından dövülmüştür. sizin alemin valyrian çeliği kılıçları andurilin önünde diz çöker tövbe ister.
-
gotçu ama tyrion değil trion yazıyor asfdfsdfsdmfd senden anca gotçu olur zaten.
yüzüklerin efendisinin karşısına çıkabilecek bi fantastik kurgu ürünü yok. üzgünüm nymphe. bunu grr martinin kendisi bile kabul eder. taht oyunlarıymış lmldfkgmdflk -
olmadı sean penn'de olumlu.
kendisinin frodo'yu reddettiği söyleniyor. neymiş, yok efendim aile draması yaşamayan bir hobbit oynamazmış. sanki tadımız kaçmasın ali rıza bey.
vs.'de de got siker. lortr'in (olm bunun kısaltması bile sorunlu) bu kadar aseksüelliğine got cidden gerekirse siker. extendetlar dahil hiçbir yüzükler filminde libidonun sekse yönelişi çok üstü kapalı simgesel kullanımlar dışında yok. o da kutsal kitaplar kıvamında. got da onun tam bir rönesans uyarlaması. daha kanlı daha vahşi.
yüzükleri seviyorum. got gibi yüzüklere dair söylenecek yeni şeyleri de merak ediyorum. o yüzden dizisini acayip merak ediyorum. zenci elf görmek istemiyosan gidip kitabını okuyabilirsin. madem o kadar meraklısısın orda kütüphanenin bir yerinde duruyordur. burda biraz ekşicilere salladım. got'ler
şimdi şu hesaplarıma göre bu versusu lortr 2-1 kazanıyor. -
yazık diyorum. yazıklar olsun diyorum.
kıyaslama kriterlerinizde bile libido ve sex var. yabmayın. sex satar. bunu hepimiz biliyoruz. bir de şu açıdan bakın, sexe ihtiyaç duymadan satmış bir yapıt var.
di mi.
ben bu vs'da got diyenlerden açıp tüm lotr serisini tekrar baştan izlemelerini rica ediyorum. yok yok, ilk filmi izleyin sadece yeter.
ayrıca koca evreni, bir yüzüğü bir çukura atmak olarak özetleyen arkadaşı da kınıyorum. bu kadar sığ bir cümle olamaz, olmamalı. kıyaslama yapıldığında iki kıyaslanan şey hakkında da yeterli bilgi birikim olması gerektiğini düşünüyorum.
bi de yüzüğü neden kartallarla götürmediler geyiği var, henüz burda onu yapan olmadı fakat kuruldum bekliyorum sövmek için. -
bir 'y' için mi bu kadar olay çıkardın?
image