geçen hafta 50 liraya aldığım soğuk sıkım zeytinyağı 80 lira olmuş abovvv.
bu üründen anlayan varsa bir mesaj uzağınızdayım.
-
-
her geçen gün artan fiyatlarnı şaşkınlıkla izliyorum. iyi ki almak zorunda kalmıyorum da direkt annem yerinden gönderiyor her seferinde. hem de yani markettekinden bin kat daha lezzetli ve şüpheye de düşmüyorsun. eve giderken kullandığın zeytin yağının zeytinlerini daha ağaçta görmek bile huzur veriyor.
-
skandal fiyat. ama hata sizde. marketten zeytinyağı almanın bedelini ödüyorsunuz.
hasat sonrası küçük üreticiler tariş'e gidip zeytinini sıktırır. tariş oracıkta yağın kalitesine (asit oranına) göre üreticinin yağına fiyat biçer. kimisi alır yağını gider, kimisi de tariş'e verir. tariş bu yağları toplar ve ondan bundan şundan toplanan yağlar nihayetinde süpermarketlerde gördüğünüz zeytinyağı olarak karşınıza gelir.
zeytinyağı işinde son yıllarda çok fena çakallıklar dönmeye başladı. çok çok uzun konular, hangi birinden bahsetsem bilemiyorum. yağını kanola yağıyla karıştıran mı dersin, aromayı vurgulamak için ekstra koku ilave eden mi dersin, normalde asla yağının sıkılmaması gereken yere düşen zeytinden yağ sıktıran mı dersin. yığınla mevzu var yani...
kafa sikmeden işin önemli kısmına geliyorum.
1. asla ama asla marketlerden/süpermarketlerden zeytinyağı almayın. isterse dünyanın en kaliteli yağı olduğu iddia edilsin. hemen şişenin arkasını çevirin. asit oranı yazıyor mu, bakın. yazmıyorsa zaten çöptür. yazıyorsa ve "2,0 aside kadardır," şeklindeyse yine çöptür. şu asit oranına kadardır, bu asit oranına kadardır yazanların tamamı çöptür. sağdan soldan toplamadır. kadardır yazmayacak. neyse o yazacak. üç'se üç, beş'se beş. afaki konuşmasınlar.
2. yağın şişesi açık renkli ve plastik olamaz. koyu renkli ve cam ya da teneke olmak zorunda. yağın güneş ışığı görmemesi lazım. bu durum yağın dandikliğini en basit şekilde anlayabileceğiniz yöntem. edremit'teki hiç bir düzgün üretici yağ siparişinizi size plastik şişede göndermez. adamı sikerler.
3. yağın asit oranı maksimum 0,5-0,6 civarlarında olmalı. bunu sorun. bazısı dizem bazında yanıt verir. o da 0,5-0,6 değil, 5-6 dizem şeklinde denir. soğuk sıkım sızma zeytinyağı bu oranın üzerine çıkamaz.
4. taş değirmende sıkılan yağı almayın. her ne kadar geleneksel yöntem olup daha klas olsa bile gereken hijyeni asla sağlayamazlar.
5. bu sezonun yağ fiyatları 80 lira değil. ağır şekilde sikmeye çalışıyorlar. zaten marketleri gezdiğimde görüyorum. siktir boktan yağların fiyatları birinci sınıf yağlardan daha pahalı. asla almayın. bu sezon üst kalite soğuk sıkım zeytinyağının litre fiyatı 50-55 lira. tabii bu 5'lik teneke baz alınarak böyle. bir litrelik cam şişelerde alınacaksa maliyet artar.
kaynak: elbette ki sir olly. bir müddettir doğal gıda ürünleri ticareti yapıyorum. zeytin ve zeytinyağı da başı çekiyor. rica ederim. tıss hıss... -
saygıdeğer baldızım şunu göndermiş bana.
söyleyeceğim tek şey var, bu listeyi yapanın tadımcı kimliğine kafam girsin. o kadar. -
bu listeyi yapana zeytinyağı denetmek isterim.
-
ya güven asa var bi'kere listede? dalga mı geçiyorlar? komşum benim. adamın mesleği tekstilcilik. edremit'teki köylülerin yağını toplayıp birleştirip satar. şaka gibi liste.
-
bu ing klavye ayagi yetti artik alcak adam
-
bu sikim zeytinyagi ne ise yariyor tam olarak?
-
sike zeytinyagi surunce buyutuyomus diyorlar?.
-
soğuk sıkım zeytinyağından sonra aromaterapiye de gider miyiz dondraperım aromaterapiye? sedir süreriz.